17.2 C
Bucharest
May 2, 2024
Valahia.News
Image default
International News International Politics Politics Romanian News

Russia Today, Sputnik Banned in Romania

Romania has decided to ban Russia Today and Sputnik on Romanian territory. The measure is justified by limiting the sources of fake news and misinformation.

The chairman of the parliamentary Commission for the control of Romanian Intelligence Service activity, Senator Ioan Chirteș, said on February 28 that the decision of the Romanian Government to block Russian sites “is absolutely necessary“.

The Government’s announcement on the measures taken by the Romanian authorities to shut down certain sources of spreading false news and misinformation is welcome. Since the beginning of the military conflict in Ukraine, information aggression has also spread in Romania. The decision to ban sites that spread fake news in our country is a very important step. In the last few days, the Romanian officials have been fighting numerous false news items which appeared in the context of the conflict in Ukraine.

Ioan Chirtes, Romanian Senator

Russia Today will no longer broadcast in Romania, and the other site of Russian propaganda, Sputnik, will be blocked as well. The lists of sites that will be blocked in Romania include: ru.md.sputniknews.ro, md.sputniknews.com, ro.md.sputniknews.com, profitsmall.com, yourincome.site, citeșteșitu.com, rtnews.ro, cloudx.ro.

I will continue to monitor the situation regarding the disinformation phenomenon in Romania, together with my parliamentary colleagues from the Control Commission. At the Commission, we constantly make sure that the decision-makers of the Romanian state receive relevant information promptly. I am glad to see the authorities are taking that action. Misinformation is one of the powerful weapons used by Russia in this senseless conflict because the truth does not justify their actions.

Ioan Chirtes, Romanian Senator

The decision regarding the blocking of the Russian news site in Romania comes after the head of the European Commission announced the ban on Russia Today and Sputnik from across the European Union. Many EU countries have banned these news sites following misinformation caused by Russian propaganda about the situation between Russia and Ukraine. Through these measures, Romania joins the decisions made at the European level to confront increased information aggressions in the context of Russia’s attacks on Ukraine.

2 comments

LevSt. March 28, 2022 at 2:15 pm

cum am zis mai sus, evenimentul razboi a acaparat pe toata lumea, insa nu trebuie sa nu mai urmarim ce se intampla in Romania, ca ex. ,Cristian Campeanu a scris un articol extrem de important (“Buna guvernanta, un obiectiv prea indepartat”), insa nu apare in prima pagina pe Revista 22, cred ca ar trebui preluat de aceasta pagina…Si nu este postat ca de maxima importanta, tocmai pentru ca toate articolele prime time, au ca subiect si teme, razboiul din Ukraina…Si in acelasi context, insa largit, nu trebuie sa facem un partizanat exacerbat, trebuie privite lucrurile de sus, din afara emotiilor si din afara intereselor personale sau de grup…Iar aici vin cu un exemplu concret, comentariul unui nebun(cel putin), mai homofob decat insasi o suta de hitleri la un loc, voind el sa arate cat de ‘drept’ ( si mare luptator pentru…pentru ce? El nici macar nu stie!) este, cere nici mai mult nici mai putin , exterminarea natiei ruse, ca si cum nu ar fi destui rusi(poate chiar majoritatea) care nu sunt de acord cu acest razboi… Culmea, individul -se pare(pe internet nu prea ai dovezi de identitate) -este “scriitor” la un “ziar”( de care nu a auzit mai nimeni),”Observantul”, din Canada, care daca are si o pagina ‘speciala”(“Pagina ortodoxa”-or so) spune clar , ca individul este un escroc inhaitat cu popimea, pentru a exploata si tine sub control, romanii din Canada…Dar propria declaratie* este ilustrativa(* daca chiar este acelasi gheorghe popescu, pentru ca acest comentariu pare a fi scris de un troglodit pupincurist, proaspat iesit din cine stie ce grote):”Gheorghe Popescu – 03-08-2022

Multumesc de informatii, domnule Cimpeanu, totusi eu nu cred ca e doar Putin aici. E un psihopat, cu siguranta, dar nu e doar vina lui. Medvedev e mai bun? Duma a aprobat imediat atacul impotriva Ucrainei. Aia sint tot psihopati? Citi sportivi rusi se dau fericiti cu maretia bestilalitatii Rusiei in Ucraina? Unii sint tineri si nu au minte, dar nu toti. Pilotii rusi de formula 1 sint iarasi niste idioti, prin declaratii. Citi rusi au iesit in strada sa il de ajos pe Putin? Daca erau milioane nu ii mai putea omori. Toti rusii au ceva de grandomani in ei. Si mai e si Europa de vest aici. Nemtii declara ca nu pot renunta la petrolul rusesc. Zau? De la o natie care a pornit doua razboaie mondiale te astepti la mai mult. Un presedinte American senil, cazut din luna e iarasi vinovat. Rusii nu sint afectati de izolarea lumii occidentale. Isi pot vinde petrolul Chinei. Valuta poate veni pe ruta aia. Au trait zeci de ani izolati si din tot ce au furat din tarile satelit, e mai usor asa decit sa fii competitiv pe plan international. Asta vor, sa isi recapete sclavii. Eu unul nu cred ca se vor opri la Ucraina, vor urma tarile baltice (acelasi pretext, fascistii – asta nu-l opreste pe Putin sa faca comert cu nazistii germani). Apoi Moldova (vezi Transnistria), apoi Romania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia. Liderii astora chiar vor sa se intoarca la rusi. In incheiere, toti rusii sint la fel. Aroganti, needucati, betivi, rai, hoti, mincinosi, puturosi si criminali. Nu trebuiesc izolati, trebuiesc lichidati. Toti. In frunte cu psihopatul lor.(comentariu de la art. “Adevarata fata a lui Putin”)

Reply
LevSt. May 14, 2022 at 8:18 pm

Continua cursa a inarmarilor, NU va duce NICIODATA la disparitia razboaielor, dimpotriva, aceste este „normalul” acestui concept:
Vasile Dîncu anunță accelerarea modernizării armatei şi a programelor de înzestrare.(…)___—-___
Este f . valabil proverbul cu ” Guzganul(dancu) ajuns imparat(minstru apararii), intai pe tac-so (poporul), l-a taiat”…. Este absurdul absurdurilor ca un individ cu vocatie( cica!) de sociolog (cum crede-despre el insusi- ca este, ecest nenorocit), sa ceara asa ceva, pe cand el ar fi trebuit sa ceara contracte mult mai ample si mult mai concrete (de aparare) cu NATO si ONU, pentru ca numai asa se poate ajunge la adevarata aparare mondiala (O singura armata, armatele nationale desfiintate , insa cu politii puternice, in care pot fi transferati f. multi militari de cariera), in schimb acest nenorocit, din sociolog s-a transformat -peste noapte- in GANGSTER PARANOIC SI CINIC, doar pentru a-si mentine suportul clasei de paraziti, al armatei, vrea sa exploateze la maximum populatia tarii…Nu stiu de unde are diploma de sociolog si nici cum a reusit sa o obtina, facultatea respectiva ar trebui sa i-o retraga imediat, si sa-l declare -pe SOCIOPAT- pericol pentru siguranta si bunastarea publica…

Reply

Leave a Comment